Ghee - Ghí tisztított vaj
A kategóriában neves ayurvédikus gyártók Ghee tisztított vajait találhatja.
Mi az a Ghee?
A ghee a bivaly- vagy tehéntejből készült, tisztított vaj speciális fajtája, amelyet Indiában és Dél-Ázsia néhány régiójában használnak. A ghee tisztított vaj, ezért mentes a víztől, a tejfehérjéktől és a tejcukortól – tiszta vajolaj. A ghí nem olyan sűrű vagy krémes, mint a vaj, inkább lágy és kristályos. Intenzív vaj aromája van, diós ízzel, finom sajtos beütéssel. A ghí tökéletesen kombinálható mindenféle étellel és hozzávalóval. A ghí-t olykor az úgynevezett szuperételek közé sorolják.
A ghí az ájurvédikus és indiai konyha egyik fő alapanyaga, amelyet évszázadok óta használnak egészségügyi előnyei és kulináris sokoldalúsága miatt.
A ghí kiválasztásakor fontos, hogy olyan termékeket keressünk, amelyek tiszták és minőségi alapanyagokból készülnek. Kerüld az adalékanyagokat vagy tartósítószereket tartalmazó termékeket. A ghí vaj egy sokoldalú alapanyag, amely többféleképpen felhasználható a konyhában. Magas égésponttal rendelkezik, így ideális magas hőfokon való főzéshez, sütéshez. Kenyérre kenhető, teába vagy kávéba keverve, vagy akár természetes gyógymódként is használható a száraz bőrre és hajra.
Fontos megjegyezni, hogy a ghee egy tejtermék, ezért kerülniük kell azokat, akik laktózérzékenyek vagy tejallergiásak.
Tudjon meg mindent az ájurvédáról.