A Joseph Pilates nevéhez fűződő Pilates rövid története

Joseph Pilates, aki 1880-ban született Düsseldorf közelében, a nyugati és keleti fitness elveket ötvöző Pilates módszer megalkotója. Az eredetileg "Controlology"-nak nevezett megközelítése a mentális és fizikai erőnlétre összpontosított. Pilates alaposan tanulmányozott és gyakorolt különféle edzésrendszereket, integrálva a klasszikus nyugati gyakorlatokat olyan keleti diszciplínákkal, mint a jóga és a tai chi.

A Controlology fő elvének magyarázatakor Joseph szívesen idézte Schillert: "Maga az elme az, amely felépíti a testet".

Az első világháború alatti Nagy-Britanniában történt internálása során Pilates elkezdte kidolgozni módszerét, és a kórházi ágyakhoz rögzített rugók segítségével kísérletezett, hogy elősegítse az izmok erősítését. Ez vezetett a Pilates reformer megalkotásához, amely kezdetben egy rugós ellenállással ellátott tolóágyra hasonlított.

Joseph Pilates

1923-ban Joseph Pilates Amerikába költözött, ahol feleségével, Clarával megnyitották első stúdiójukat New Yorkban. Módszere különösen népszerűvé vált olyan táncosok körében, mint Martha Graham és George Balanchine, akik hasznosnak találták a lábadozásban és a sérülések megelőzésében. A Pilates, eredetileg "Controlology"-ként ismert módszer, általánosan az ő vezetéknevéről vált ismertté.

Pilates kritizálta az amerikai életmódot, különösen a mozgásszegény szokásaikat és az olyan sportok iránti szeretetüket, mint a baseball, amely szerinte megzavarja a test egyensúlyát. Támogatta a test és a lélek összehangolását a testmozgáson keresztül, és úgy vélte, hogy ez olyan betegségek megelőzéséhez vezethet, mint a megfázás, a rák vagy a sérv.

A Pilates módszer 1970-ben tért vissza Nagy-Britanniába, amikor Alan Herdman bemutatta a London School of Contemporary Dance-ben, ezzel megalapítva az első Pilates stúdiót Nagy-Britanniában.

Joseph Pilates 1967-es halála után több tanítványa stúdiót nyitott és további oktatókat képeztek ki, akik elsősorban olyan táncosokat vonzottak, akik rugalmasságot és erőt kerestek. Azonban csak az 1990-es években, az aerobik és súlyemelés népszerűségének csökkenése közepette nőtt meg hirtelen a Pilates népszerűsége és vált mainstream edzéssé.

Az alacsony intenzitású, kontrollált mozgásokra helyezett hangsúlyával a Pilates éles kontrasztot kínál a hagyományos edzésmódszerekkel szemben. Olyan hírességek, mint Uma Thurman és Shalom Harlow segítették felemelkedését, ami az egész Pilates iparág fellendüléséhez vezetett. Bár nincs írásos bizonyíték arra, hogy a Pilates "új testet" ígért volna, tanításai az idők során fejlődtek és alkalmazkodtak, hogy tükrözzék a gyakorlók változó igényeit és percepcióit.

Pilates öröksége tovább él az első tanítványai, az úgynevezett Pilates „Elders” által. Ezek az oktatók, akik egykor szorosan együttműködtek Joseph Pilates-szel, továbbadták tudásukat a tanulók következő generációinak, miközben közvetlen kapcsolatot tartottak fenn a Pilates-szel és módszerével. Ez a vonal a mai napig folytatódik, és néhány idősebb tanár még mindig tanít idős korban is.

Egyedi felvételek Pilates történetéből

 

 

button-newsletter-blog2hu

Hasznosnak találta a cikket? Ha igen, segíthet másoknak is elolvasni, ha megosztja ezt az oldalt. A cikk alatti hozzászólásokban pedig megoszthatja tapasztalatait másokkal.