Ayurvédikus receptek télre
A hideg téli hónapok hosszú, sötét estéi valami igazi fűszeres, melengető ételek után kiáltanak. A zord időjárás miatt akár feszültnek és lomhának is érezhetjük magunkat, így egy igazán finom, meleg étel nagyonis hatásos lehet a melankólia ellen. Élvezd ki a telet és készülj fel a tavasz új energiájára a megfelelő ételekkel.
Ennek egyik módja, ha savanyú és csípős alapanyagokat választunk ebben az időszakban - a hatásos kiválasztódás elősegítése és a téli pangás csökkentése érdekében. A melegítő és savanyú, fermentált ételek is remek választási lehetőségek, mivel felfrissítik a gyomrot, javítják a keringést és felpörgetik az anyagcserét.
A fermentált élelmiszerek, például a savanyú zöldségek hagyományosan elterjedtek a téli hónapokban a friss termékek korlátozott elérhetősége miatt. Ezeket az ételeket könnyű otthon elkészíteni, és támogatják az epehólyag és a máj működését, valamint segítik az emésztőenzimek kiürítését.
Annak érdekében, hogy a téli hónapokat a lehető legjobban élvezhessük, fontos, hogy a meleg és fűszeres ételeket, valamint az erjesztett ételeket is beiktassuk étrendünkbe.
Összegyűjtöttük Nektek legnépszerűbb ájurvédikus receptjeinket, amelyek garantáltan felmelegítenek a leghidegebb hónapokban is:
- Fahéjas zabpehely mandulával és mandula itallal
- Párolt vajtök
- Sütőtök kenyér
- káposztaleves
- Csicseriborsó curry leveles zöldségekkel
Fahéjas zabpehely mandulával és mandula itallal
Hozzávalók:
- 2 evőkanál mandula
- 1/4 teáskanál kardamom
- 1/4 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál ghí
- 1 teáskanál juharszirup
- 1 csésze mandula ital
- 1/2 csésze zabpehely
Elkészítés:
1. Áztassuk be a mandulát egy éjszakára vízbe, majd reggel hámozzuk meg. Darálóban daráljuk le őket a zabpehellyel együtt.
2. Öntsüka zabpehely keveréket és az összes fűszert egy fazékbs. Dupla vagy háromszoros mennyiségű mandula italt használjunk, a szervezet szárazságának mértékétől függően.
3. Folyamatos keverés közben forraljuk fel a keveréket. Tekerjük le közepes fokozatra és főzzük puhára, a végén adjuk hozzá a ghí vajat.
Előnyök:
Ez a krémes zabpehely megnyugtató és tápláló téli reggeli, amely ebédig tartó jóllakottságot biztosít. Az "Ashtanga Hrdayam" nevű ősi ájurvédikus szöveg szerint a forró gabonafélék fogyasztása tejjel azért ajánlott, mert segít testünknek kellően rugalmasnak lenni. Ez a kása segíthet bevonni a szervezetünk száraz membránjait nyálkával, pl. az orrnyálkahártyát, a tüdőt és az emésztőrendszert, beleértve a vastagbelet is.
Párolt vajtök
Hozzávalók:
- 1 teáskanál ghí
- 1/4 teáskanál őrölt kömény
- 1/4 teáskanál köménymag
- 1/4 teáskanál édesköménymag
- 1/4 teáskanál ajwain mag
- 1/4 teáskanál görögszéna mag
- 8-10 currylevél
- 1-1,5 cm-es darab gyömbér
- 1 hagyma
- 2 csésze vajtök
- 1/4 teáskanál kurkuma por
- egy csipetnyi ájurvédikus fekete só
- egy csipetnyi koriander (elhagyható)
- gránátalma mag (elhagyható)
Elkészítés:
1. Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsünk fel 1 teáskanál ghít. Adjunk hozzá 1/4 teáskanálnyi magot: kömény, édeskömény, ajwain és görögszéna – vagy az Agni Queen keverékünket.
2. Keverjük és pirítsuk a magokat, amíg intenzív aromát nem érezünk, általában 10-15 másodpercig. Nagyon fontos, hogy a fűszereket alaposan keverjük, nehogy megégjenek. Adjunk hozzá 8-10 currylevelet és egy 1-1,5 cm-es gyömbért (meghámozva és lereszelve), és 5-10 másodpercig főzzük. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és főzzük további 3-4 percig.
3. A keverékhez adjunk hozzá két csésze meghámozott és felkockázott vajtököt, 1/4 teáskanál kurkumát és ízlés szerint ayurvédikus fekete sót. Addig főzzük, kevergetve, amíg a vajtök elég puha nem lesz ahhoz, hogy egy kanállal könnyedén felvágjuk – általában 15-20 percig.
Az elkészült ételt tetszés szerint díszíthetjük korianderrel és gránátalma magokkal. Ezt a finom receptet ízlés szerint tortillával vagy rizzsel és lencsével is fogyaszthatjuk.
Előnyök:
Élénk narancssárga színének köszönhetően a vajtök számos erős antioxidánst tartalmaz, köztük C-vitamint, E-vitamint és béta-karotint. Az antioxidánsok segítenek megelőzni vagy lassítani a sejtkárosodást és csökkentik a gyulladást, ami csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát. Az étel elkészítéséhez használt fűszerek támogatják „emésztőtüzünket”, hogy a lehető legtöbb tápanyagot hasznosítsuk a vajtökből.
Sütőtök kenyér
Hozzávalók:
- 2 teáskanál őrölt koriander
- 700-800 g bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt (a sütőtök víztartalmától függően)
- 20-30 g friss BIO élesztő
- 300 ml langyos víz
- 1 teáskanál Curcuma Latte fűszerkeverék
- 1 evőkanál Sharkara cukor
- 2-3 evőkanál fekete só
- 300 g sütőtök
- 100 g sárgarépa
- 60 g pörkölt, darált mogyoró
- ghí vaj a tepsi/edény kikenéséhez
Elkészítés:
1. Az élesztőt egy kis lábasban langyos vízben felfuttatjuk - cukorral és kevés liszttel elkeverjük, majd letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
2. A maradék liszttel elkeverjük a sót és a koriandert. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és sima és rugalmas tésztává keverjük. A tészta akkor van készen, ha elválik a tál szélétől, és már nem ragad a kezünkhöz sem. Letakarjuk egy törülközővel, és meleg, huzatmentes helyen kb 30 percig kelesztjük.
3. Közben a sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, a magokat kivesszük, a húsát lereszeljük. A sütőtököt a legjobb szobahőmérsékleten tárolni. A sárgarépát megmossuk és lereszeljük. Keverjük össze a sütőtököt és a sárgarépát a pirított, darált mogyoróval.
4. Fokozatosan összekeverjük a reszelt zöldségeket az élesztős tésztával. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis tönkölylisztet. A tészta ne legyen ragacsos, de ne legyen túl kemény sem.
5. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk még egy órát kelni, amíg a duplájára nő. Ismét enyhén összekeverjük, és cipót formázunk belőle. A sütőtökös kenyeret kivajazott és lisztezett tepsire vagy sütőpapírra helyezzük. Takarjuk le a cipót, és hagyjuk még 20-30 percig kelni.
6. Sütőben 200°C-on kb. 50-60 percig süssük. Ha szükséges, vegyük le a kenyeret a tepsiről, és teszteljük a kenyér alsó oldalának megütögetésével, és ha szükséges, süssük még néhány percig.
7. Hagyjuk a kenyeret kihűlni a rácson.
Előnyök:
A sütőtök számos változatban, színben és formában kapható, és az ősz és a tél ikonikus zöldségei. Ízletes elkészítési lehetőségek széles skáláját kínálják, és nem meglepő, hogy nagymamáink is tudták, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből a sokoldalú zöldségből. A sütőtök tele van olyan tápanyaggal, mint a béta-karotin, B-vitaminok, magnézium, kalcium, vas, foszfor és szilícium-dioxid. Kedvező a nátrium és a kálium aránya is. A sütőtökös ételek ideálisak Vata vagy Pitta típusúak számára.
Káposztaleves
Hozzávalók:
- 1/4 teáskanál Trikatu Churna fűszerkeverék
- 4 bögre apróra vágott káposzta
- 1/4 csésze apróra vágott szárzeller
- 1/4 teáskanál curry bors
- 1 gerezd fokhagyma, vagy a mi Asafoetida fűszerkeverékünk
- 1/4 teáskanál friss petrezselyem
- 1/2 teáskanál só
- 1 hagyma
Elkészítés:
Tegyük minden hozzávalót egy nagy edénybe, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és fedjük le. 45 percig főzzük, vagy amíg a zöldségek megpuhulnak.
Előnyök:
Ezzel a könnyű és tápláló leves garantáltan feltölti testünket értékes tápanyagokkal. A főtt káposzta nem csak puha és édes, de kiváló méregtelenítő és finom kiegészítője a legtöbb étrendnek. Az ünnepek és társasági események után néha igazán jól esnek a könnyű, egyszerű ételek. A tisztító káposztaleves tökéletes megoldás az egyensúly helyreállítására és a tavaszi hónapokra való felkészülésre.
Csicseriborsó curry leveles zöldségekkel
Hozzávalók:
- 1 csésze csicseriborsó
- 250 g leveles zöldség
- 1 teáskanál Relaxed Vata fűszerkeverék
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál mustármag
- 1/2 teáskanál kömény
- 1 paradicsom
- 1 hagyma
Elkészítés:
1. Áztassuk be a csicseriborsót egy éjszakára. Lecsepegtetés után felforraljuk. Távolítsuk el a szappanszerű réteget, amely fokozatosan a víz tetejére úszik. Adjunk hozzá 1/2 hagymát és 1/2 kanál sót.
2. A második fazékba belehelyezzük a felaprított zöldségeket, és bő vízben felforraljuk.
3. A fűszerből és egy teáskanál vízből sűrű, fűszeres pasztát készítünk. A maradék hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben olajon pirítsuk meg a mustármagot és a köményt, amíg elkezdenek pattogni. Adjuk hozzá a fűszerpasztát és kenjük meg. Adjuk hozzá a hagymát. Egy perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát. Harminc másodperc múlva adjuk hozzá a leveles zöldségeket.
4. Főzzük a csicseriborsót kb. egy órát, amíg megpuhul, majd leszűrjük, és a zöldségekhez adjuk a csicseriborsót és sózzuk. Főzzük őket együtt még néhány percig.
Előnyök:
A csicseriborsó egyesek számára nehezen emészthető magas fehérjetartalma miatt Az ájurvédában laza vagy megereszkedett szövetek erősítését segítő összetevőnek tartják. A csípős fűszerekben, valamint hüvelyesek és zöldségek kombinációjában gazdag ételt kifejezetten a Kapha dosha megnyugtatására tervezték.
Inspirált a cikk? Egy megosztással hozzájárulhatsz ahhoz, hogy minél több emberhez eljuttassuk ezeket az egészséges, téli recepteket :)
Tudj meg még többet az AYURVEDA- ról
Végül 3 gyors ájurvédikus tipp télre:
- Fogyassz melegítő ételeket: Télen fontos, hogy a meleg és tápláló ételekre összpontosítsunk, például levesekre, pörköltekre és sült zöldségekre. Az olyan fűszerek, mint a gyömbér, a fahéj és a kurkuma szintén segíthetnek javítani a keringést és felmelegíteni a testet.
- Maradj hidratált: A hideg időjárás ellenére fontos, hogy télen is hidratáltak maradjunk. Igyál sok meleg vizet, gyógyteát és levest, amelyek segítenek megőrizni a test hidratáltságát, és megelőzni a megfázást és az influenzát.
- Gyakorold az öngondoskodást: A tél a fokozott stressz és a csökkent energiaszint időszaka lehet. Ennek megelőzése érdekében szánj időt az öngondoskodásra, például a jógára, a meditációra és a masszázsra, hogy egyensúlyba hozd tested és elméd. Fontold meg az ájurvédikus olajos masszázst, amely megnyugtatja a bőrt és támogatja a keringést.